De zwendel van Merrill Lynch en Citigroup

De zwendel van Merril Lynch en Citigroup wordt afgestraftCitigroup en Merrill Lynch hebben schuld bekend. De zakenbanken verkochten onder valse voorwendselen voor miljarden dollars obligaties aan particuliere beleggers.

Citigroup en Merrill Lynch, twee Amerikaanse zakenbanken, moeten met de billen bloot. De miljardenbedrijven hebben particuliere beleggers obligaties verkocht die onveilig waren, zonder ze van de risico's op de hoogte te hebben gesteld.

'Veilig'
Het betreft de zogenoemde 'auction-rate securities'. Obligaties waarvan de rente periodiek wordt vastgesteld en zodoende maandelijks of zelfs wekelijks een wisselend bedrag kunnen opleveren. Deze obligaties werden in de periode dat de handel in deze financiële producten al geheel was stilgevallen nog steeds als 'veilig' verkocht.

Mea Culpa
De zwendel van Merrill en Citigroup lijdt nu tot een ongekend mea culpa. Nadat de openbaar aanklager in New York met Citigroup tot een schikking was gekomen bood ook Merrill Lynch aan om de obligaties van particuliere beleggers terug te kopen. De schade loopt voor Merril (12) en Citigroup (7) in de miljarden.

Andere zakenbanken
De bekenning van schuld van Merrill en Citigroup opent mogelijk de deur voor gedupeerde beleggers van andere zakenbanken. Bij onder meer het Zwitserse UBS, dat alom wordt gezien als de allergrootste verliezer van de kredietcrisis, vonden vergelijkbare praktijken plaats.

Bron: De aandeelhouder.nl

Lees ook:Ook UBS moet door het stof
Lees ook:Zakenbanken bedrogen beleggers voor 330 miljard dollar
Lees ook:Topbankier Merrill Lynch helemaal de weg kwijt
Lees ook:Zakenbanken krijgen incassobureau’s achter zich aan
Lees ook:Zwarte zondag in Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.